A. Baliakin - dammer
10 vragen
Home
Over mij
Column
Witte Nachten 2005
Favoriete Links
Foto's
10 vragen
Analyseruimte
Toernooien
Partij
Met Heijting Huissen
Als trainer
Voor beginners
Boeken
Contact met mij

Wanneer ik begon dit site had ik een paar doelen voor zichzelf opgesteld. Een uit hen is spreken over topdammers, over hun belangstellingen, proberen prognose van hun resultaten te maken.

Ik verzocht Guntis Valneris, Alexei Tsjizjov en Alexander Georgiev voor WK match-toernooi 10 vragen te beantwoorden.

1. Wat denk je over je  tegenstanders in toekomstig WK match-toernooi? Tegen wie heb je meer kansen?

Valneris: Beide mijn tegenstanders zijn zeer sterk.

Alexei is sterk door zijn ervaring en positioneel spel. Alexander is sterk door zijn taaiheid en tactiek, hij is sterk ook in eindspel. Zoals liet laatste WK zien beide zijn zeer gehard. Alexei won op finish van toernooi twee sleutelpartijen - tegen Ba en Gantwarg. Dat laat hem strijd voor wereldtitel doorzetten. Tegen wie heb ik meer kansen kan ik niet zeggen, niveau is zeer hoog.

2. Wie is je afgod in dammen?

Valneris: Als je speelde tegen iemand dan hij wordt daarna vaak geen superautoriteit voor je. Het is moeilijk vergelijken spelers uit verschillende tijd. Toen, wanneer ik heb nog niet gedamd, glinsteren andere namen. In Letland was altijd slechts een afgod - Andris Andreiko, die helaas zag ik niet. Hij werd in begin 1976 vermoord, ik speelde mijn eerste officiNle toernooi pas in september 1976. Dus mijn antwoord - Andries Andreiko, maar als ik zou tegen hem een paar partijen spelen dan mijn mening kon waarschijnlijk veranderen.

3. Heb je een favoriet eten en (alcoholisch) drankje?

Valneris: Ik heb geen favoriete eten. Ik heb voorkeur aan typische Letlandse eten: haring met gekookte aardappels en een beetje sla en later kefir (soort yoghurt). Ik hou ook van forel uit rivier die heb ik zelf gevangen.

Ik drink geen sterke drankjes. Als wat drinken dan drink ik liever een beetje rode wijn (Franse of Hongaarse). Ik drink af en toe bier (donker) maar niet meer dan half liter en alleen in gezellige kroeg.

4. Wat zal je op pension doen?

Valneris: Bij dezelfde demografische situatie in Europa, zoals nu, zal pension waarschijnlijk pas in 75 jaar beginnen. Daarom is voor mij belangrijker deze leeftijd bereiken dan denken wat ik zal op pension doen.

5. Wat voor boek les je nu? Welk boek is het beste boek volgens je?

Valneris: Ik las laatste vijf jaar alleen boeken in Engels. Ik les zelfs geen boeken in Letlandse taal hoewel laatste tijd verschijnen veel boeken erin. Ik wil nu boek van Salman Rushdi "Midnight's Children" lezen.

Het is zeer moeilijk over een favoriete boek van alle tijden zeggen. Alles lijkt op dit moment vaag en gewaarwording met elke jaar is veranderd. Maar over laatste twee jaar kun ik wel zeggen. Dat is "David Copperfield" van Charles Dikkens (ik heb in mijn pubertijd dit boek in Letlands gelezen. Nu heb ik in Engels gelezen. Het lijkt mij een goed literatuur). En ook is "The French Lieutenant's women" van John Fowes.

6. Heb je een favoriete stad?

Valneris: Ik geef natuurlijk voorkeur aan steden van mijn land door mijn emotionele prioriteiten. Uit steden van andere landen, waar ben ik geweest in, geeft ik voorkeur aan Tallinn (Estland) en Praag (TsjechiN).

7. Wat doe je aan sport?

Valneris:Ik ging een maand voor WK naar fitnessclub in Jurmala (stad waar woon ik op dit moment in). Na mijn aankomst uit Polen van Confederatie Cup begon ik weer fitnessen. Ik, zoals praktisch elke Let, speel graag basketbal, maar laatste tijd spel ik minder dan eerder. Ik zweem af en toe in zwembad.

8. Wat is belangrijker voor je: geld of beroemdheid?

Valneris: Zijn geld en beroemdheid woorden-antoniemen, geen andere keuze? Zonder geld kan men niet leven, maar als ikzelf bereikte beroemdheid dan waarom moet je dat verkopen? Ik wil niet!

9. Beklaag je dat je begon dammen maar niet bijvoorbeeld schaken?

Valneris: Ik beklaag niet. In andere sporten, inclusief schaken, zijn andere trekken van karakter waarschijnlijk nodig. En deze trekken heb ik waarschijnlijk niet. Wanneer begon ik dammen, ik hield van dammen maar niet van schaken. Ik hou nu nog steeds van dammen. Ik ben niet jaloers dat sportsmanen in andere sporten meer geld (en vaak te veel) verdienen dan in dammen. Maar af en toe ben ik beledigd dat sommige soorten van sport dankzij Olympische status of dankzij rijke sponsoren "bladderen" niet van eerste sportpaginas af. Hoewel concurrentie in deze sporten is vaak veel minder dan in sterke damtoernooien. Informatie over dammen vind je weinig in onze landelijke pers.

10. Wat voor auto wilde je hebben?

Valneris: Ik vind een geel "Lambordgini" een prachtig auto. Maar zelf wil ik deze auto niet hebben als zou ik zelfs genoeg geld hebben. Ik zou nieuwe "Mitsubishi" of "Toyota" willen hebben. Zij hebben een mooi design en niet zo duur in gebruik als bijvoorbeeld "BMW".

Beneden zijn antwoorden op tien vragen die heb ik in najaar 2001 naar Alexei Tsjizjov en Johan Krajenbrink gestuurd (ik vergelijk deze twee topdammers in een boek over de NST 2001, maar het ligt nog niet gecorrigeerd).

10 vragen voor Tsjizjov en Krajenbrink

Ik heb 10 vragen naar Alexei en Johan gestuurd en kreeg volgende, vaak onverwachte voor mij, antwoorden.

1. Wat denk Krajenbrink over spel van Tsjizjov en omgekeerd?

Krajenbrink:

a. Sterke kanten: vasthouden en verzilveren van voordeel, beste kans pakken, goede tijdverdelingen, complete speler (inclusief vechtlust en groot zelfvertrouwen)

b. Zwakke kanten: een zekere voorspelbaarheid, overschatting van zijn kansen.

Tsjizjov:

Johan speelt goed, maar te direct. Om goed in een toernooi te presteren is sterke deelnemers voor hem nodig. Omdat hij tegen sterke tegenstanders beter speelt. Johan speelt beperkte positie-types. Daarin voelt hij zich overtuigend.

a. Sterke kanten: hij speelt goed door centrum en standen met voorpost en podkowa-plan. Hij kan onverwachte tactische wending voorbereiden. Hij spelt met gebruik van psychologie. Zijn toernooi-aanpak is zeer serieus.

b. Zwakke kanten: slecht verwerk verliezen en 'lokale' verliezen - verlies van initiatief tijdens partij. Hij verdedigt slecht na verlies van initiatief. Merkt af en toe zetjes van tegenstander omdat zijn prioriteit - strategie is.

2. Waarom hou je (niet) van klassiek ('niet' geldig alleen voor Krajenbrink)?

Krajenbrink:

Ik hou wJl van klassiek en heb klassiek spel op allerlei manieren bestudeerd. Ik heb er ook wel werkstukjes over gemaakt, voor mijn eigen trainingen en ook voor de Hoogland-map. Ik heb het klassieke spel van Tsjizjov en bijvoorbeeld Dibman bekeken.

Tsjizjov:

Ik hou van alle stand-types. Mijn aanpak is universalistje en het zoeken van standen waarin tegenstander voelt zich niet overtuigend. Klassiek dwingt een duidelijk spel en meestal dammers maken daarin fouten.

3. Wie is je afgod in dammen als hij is er?

Krajenbrink: Geen afgod meer.

Tsjizjov: Geen afgod in dammen.

4. Wie is nu sterker Sijbrands of Wiersma?

Krajenbrink:

Geen idee. Beide hebben het bijvoorbeeld in de nationale bondscompetitie tamelijk moeilijk. Dat is toch verbazingwekkend.

Tsjizjov:

Wiersma is sterker. Hij heeft betere strijdkarakter en gebruikt meer psychologische factoren in spel. Hij is ook sterker als tactiek.

5. Kan iemand uit jonge generatie (tot/met 22 jaar) wereldkampioen over een paar jaren worden?

Krajenbrink: Nee, niet over een paar jaar.

Tsjizjov: Ik weet het niet.

6. Favoriete eten en drankje.

Krajenbrink:

Heel erg veel vind ik lekker, ik eet graag (drinken veel minder). Als ik toch een voorkeur moet geven: kip met kerrie en rijst bij een chinees. Drankje: cola met jenever.

Tsjizjov:

Oostelijke vegetarische keuken. Drankje - tequila.

7. Welke is de beste stad ter wereld?

Krajenbrink:

Geen enkele. Ik hou eigenlijk helemaal niet van steden.

Tsjizjov:

Maak mij niet uit maar in Nederland is dat Amsterdam.

8. Welke sport doe je aan behalve dammen?

Krajenbrink:

Helaas, op dit moment wandel ik eigenlijk alleen heel erg veel. Normale goede lichaamsbeweging. Ik heb veel gevoetbald en getafefeltennist.

Tsjizjov: Twee of drie keer per week spel ik in badminton. Ik speelde eerder ook in voetbal en tafeltennis.

9. Wat wil je op je pension doen?

Krajenbrink: Geen idee, ik denk niet zover vooruit.

Tsjizjov: Boeken schrijven.

10. Welk boek lees je nu?

Krajenbrink:

Heel erg: niets. Ik kom niets verder dan tijdschriften/kranten en dat voor een Neerlandicus.

Tsjizjov: 'Building object-oriented applications in Flash 5'.

Voor volgende vraag moet ik eerst een voorgeschiedenis opschrijven. In november 2001 werkte ik met Marino Barkel om zijn stijl te harmoniseren en we hebben ook astrologie gepraat. Hij is een duidelijk liefhebbers van deze zeldzame in tegenwoordige tijd onderwerp. Marino vertelde mij dat om goede en juiste horoscoop te maken is erg nodig precieze geboorte tijd weten. En Marino zei mij dat ik krijg nooit deze tijd van Tsjizjov. Ik heb gevraagd beide spelers en wat kreeg ik terug:

Krajenbrink: 23 maart 1966, Emmen, tijdstip weet ik niet.

Tsjizjov: Indien hij (Marino) wil dan kan mijn horoscoop publiceren, hij is geen eerste. Geboortedatum is 15 oktober 1964. Meer duidelijke informatie kan hij zijn 'duivel' vragen, als hij echte astroloog. Er zijn manieren om deze tijd zonder mij te weten.

#6 juni 2003